Ichtegemstraat 125, 8610 Kortemark
Voor een vrijblijvende offerte, bel 050 20 90 90
Hoe gevaarlijk zijn asbesttegels voor de gezondheid?

Gebruik van asbest in vloertegels

Asbest werd gemengd in de grondstof voor de fabricatie van vloertegels sinds het begin van vorige eeuw, grootschalig werd het echter maar gebruikt na de tweede wereldoorlog. Asbest werd vermengd met vinyl omdat het de tegel sterker maakte, isoleerde en ook een glanzende schijn gaf.

Hoe identificeren?

Asbestvezels kunnen enkel opgespoord worden onder de microscoop, daarom zal de asbestdeskundige steeds een staal moeten nemen om het asbestrisico te kunnen uitsluiten. Vinyltegels van risico productiejaren worden steeds als asbestverdacht beschouwd. Intacte vloertegels zijn doorgaans veilig maar het breken, schrapen, snijden of zagen kan tot een vrijgave van asbestvezel leiden. Deze tegels mogen zeker nooit geschuurd worden. Verwijdering dient door een gecertifceerde asbestverwijderaar te gebeuren.

Asbesthoudend vinyl houdt bijkomende risico’s in

Vinyltegel uit een risico productiejaren is niet altijd asbesthoudend, de lijm die gebruikt werd om de tegels te plaatsen is dit vaak wel. Deze zwarte mastiek bevat soms Tremoliet maar bijna altijd Chrystotiel. Zowel de tegel zelf als de lijm kan dus een aparte bron van asbest in de woning zijn. Asbesthoudend vinyl/lijm mag niet meer bedekt worden met een andere vloerbedekking behalve als deze de asbesttoepassing tijdelijk bedekt met het oog op veiligheid en verwijdering, plaats dus geen nieuwe parketvloer bovenop asbesthoudend vloerzeil of vinyltegels

Snel een asbestinventaris nodig? https://www.ovamasbestattest.be/contacts/

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *