Ichtegemstraat 125, 8610 Kortemark
Voor een vrijblijvende offerte, bel 050 20 90 90
Asbestisolatie rond (verwarmings-)buizen

Door de positieve eigenschappen van asbest ( brandwerend / isolerend ) werd asbest samen met plaaster en jutedoek verwerkt rondom leidingen om ze te isoleren. Door de leidingen te omhullen met asbestvezels behouden ze beter hun warmte en trad er minder warmteverlies op.

Asbesthoudende plaatster-isolatie valt onder niet-hechtgebonden asbest en is dus zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid. Na verloop van tijd is de isolatie gevoelig aan verwering waardoor de vezels los komen te zitten en in het milieu ( lucht / bodem / water terecht komen. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot kanker en asbestose. De asbest zit in het plaaster en niet in de isolatie. Het asbestgehalte ligt tussen 10-30% Chrysotiel en wordt ook wel witte asbest genoemd.

Voor het isoleren van leidingen werd ook wel eens asbestkoord gebruikt, ook dit is gevaarlijk om in te ademen.

Het waren vooral verwarmingsbuizen in kelders en stookruimtes die omwikkeld werden met jute en asbesthoudende plaaster. Zowel cv-leidingen en buizen voor de verwarming als warm water werden hiermee geïsoleerd. Daar er kans op brandgevaar was ( cv-ketel ) werden de buizen omhuld.

De plaaster werd ook gebruikt voor de waterleiding of rioolbuizen zoals de afvoer van toiletten, leidingen ingegoten in funderingen enz…

Asbesthoudende leidingisolatie valt onder de ongebonden toepassingen van asbest. Deze toepassingen mag u als particulier niet zelf verwijderen en moeten door een professionele asbestverwijderaar verwijderd worden. Naast gevaar voor uw gezondheid kan u met ongebonden asbestafval ook nergens terecht om het asbest kwijt te geraken. Een professionele asbestverwijderaar beschikt over de nodige kennis en het juiste materiaal om asbest veilig te kunnen verwijderen. Bovendien zijn professionele asbestverwijderaars opgeleid om dit gevaarlijk werk te kunnen uitvoeren. Een professionele asbestverwijderaar werkt met de juiste methode, die specifiek wordt toegepast voor het verwijderen van asbesthoudende leidingisolatie (hermetische zone). De werkruimte wordt hermetisch afgesloten en in onderdruk gehouden zodat er geen asbestvezels uit de ruimte kunnen ontsnappen

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *